LIBERA Hrvatska udruga za edukaciju, poduzetništvo i međunarodnu suradnju

Najteže je početi mijenjati sebe. Dopustite nam da Vam pomognemo. Prvi korak mora biti odvažan i često puta se doslovce moramo natjerati u akciju. Upornost čini čuda. Mnogi stručnjaci kažu da su uspjeli upravo zato što su bili dosljedni i uporni.

ines-rudelic-udruga-libera-zagreb


Ines Rudelić


Predsjednica udruge, revizor za bankarsko poslovanje i voditeljica radionica za samozapošljavanje.
Mi smo humanitarna udruga osnovana 2o13g. jer prepoznali smo glavni izazov u Hrvatskoj, a to je nezaposlenost.

Sigurno ste se puno puta pitali kako do poslovne ideje. Niste sigurni što odabrati za svoj budući poziv. To i tisuću drugih važnih odgovora možete pronaći na našim radionicama o samozapošljavanju i co workingu. Također u pripremi su i radionice pisanja projekata malih i velikih.

16%

Postotak nezaposlenosti u Hrvatskoj

Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj u svibnju je bila 16,3 posto, a u svih 28 članica EU 10,3 posto. Bez posla je trenutačno u Europskoj uniji 25,1 milijun ljudi.


Zovem se Ines Rudelić i predsjednica sam Udruge, po struci sam diplomirani politolog međutim nikada nisam radila u struci.

Naime, cjelokupni radni vijek provela sam radeći na različitim poslovima u Banci u početku kao referent, a kasnije i kao interni revizor obzirom da sam položila razliku ispita te pribavila certifikat i postala specijalista za područje banaka i drugih financijskih institucija.

Nakon 28 godina staža stjecajem okolnosti morala sam se prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Nakon prvotnog šoka shvatila sam da sam u prilici napraviti nešto lijepo i da po prvi puta u životu mogu sama kreirati svoj posao. Kako mi ideja nikad nije nedostajalo već samo hrabrosti da ih sprovedem u djelo, odlučila sam krenuti u poduzetničke vode.

Otvorila sam obrt Gota za promidžbu i savjetovanje i Udrugu Libera te sam osmislila i radionicu za samozapošljavanje pod nazivom Mi kreiramo svoj posao, koju sam do ožujka ove godine održavala u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, a nakon toga u prostoru Udruge u Drenovačkoj 4 na Trešnjevci. Polaznicima radionica pomažem da sami kreiraju svoje zanimanje i krenu u svijet poduzetništva.

Ono što Vam mogu poručiti poučena osobnim iskustvo je to da će biti trenutaka kada ćete sumnjati da je samozapošljavanje bila dobra odluka te preispitivati činjenicu zašto ste se upustili u poduzetničke vode, ali i trenutaka kada ćete biti sretni jer ste učiniti nešto samo za sebe nešto što najviše volite i biti ćete svjesni činjenice da samo o vašoj hrabrosti, znanju, izdržljivosti, poštenju i predanom radu ovise poslovni rezultati.

Kada na kraju dana, mjeseca ili poslovne godine budete promišljali o nagradi koju biste trebali dobiti jer ste se upustili u takav rizik i krenuli u samozapošljavanje, razmislite da li je nagrada osmjeh zadovoljne klijentice koja je upravo obukla haljinu koju ste vi kreirali ili je to pohvala poslovnog partnera ili je to ono nešto što Vam nitko ne može uzeti, a to je činjenica da možete biti svoji, onakvi kakvi stvarno jeste i da u djeliću svoga srca znate da je taj posao i ništa drugo ono što vas čini boljima i što vas ispunjava kao osobu.